Tuesday, July 19, 2011

Gluten-Free Roti Bawang Putih


Dah hampir dua tahun saya tak makan tepung gandum.  Ohhh, hidup lagi best lah bila boleh makan tepung gandum.  Betul tak?  Makan, senang lah.  Mana mana boleh makan.  Apa apa boleh makan.  Ikut hati!  Jujurnya, makanan lebih sedap.  Kebanyakan makanan dalam dunia ini berisi tepung gandum.  Untuk berberapa bulan, saya cuba resipi2 baru sebab saya nak makan roti, pancakes, kek, mee, etc. Mungkin orang kat Malaysia tak tahu cara “gluten-free cooking”.  Itu pun cara masak baru untuk saya.  Cara ini susah sedikit dan banyak masa diperlu.

Hari ni saya cuba buat roti bawang putih.  Saya sedang tungu untuk roti naik.  Jadi… tengoklah macam mana.  Saya harap roti ni sedap!  Rasa macam saya bazir masa bila saya masak banyak jam dan lepas tu, makanan tak sedap.

Cross my fingers!

Kalau sedap, saya post gambar, k? :)