Monday, August 13, 2012

BEST Soft Chocolate Chip Cookies!

Resipi ini telah diberikan oleh kawan lama dan istimewa saya, Marlys. Setiap hari Ahad malam, bila saya remaja, kawan-kawan saya dan saya selalu pergi rumah Marlys, lepak, menyanyi, mengkaji, dan makan biskut ni!
Bahan-Bahan

2 ¾ cawan tepung
1 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam
1 cawan mentega lembut
¾ cawan gula
¾ cawan gula merah
1 sudu kecil ekstrakt vanili
2 biji telur

3 cawan chocolate chips (chocolate chip yang lagi mahal yang chocolate chip yang lagi sedap!)


Cara-Cara
1. Dalam mangkuk besar, campurkan 3 bahan pertama dan kacau rata.

2. Dalam mangkuk lain, campurkan bahan2 lain dan kacau rata.  Kemudian, masukkan bahan-bahan ini dengan bahan-bahan kering tadi dan kacau rata.

3. Masukkan chocolate chips dan kacau sehingga dicampur je.
4. Ambil adunan/ 1 sudu besar dan dibulat2kan.  Letakkan bulat2 adunan di atas dulung pembakar setiap dua inci.

5. Bakar suhu 176C 8-10 minit sehingga biskut nampak emas di sekitar tepi, tetapi masih lembut di tengah-tengah.

6. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk pada dulung pembakar 1 hingga 2 minit.  Memindahkan ke rak dawai dan biarkan sejuk sepenuhnya.