Dari: Your Everyday Home Cook
59 keping
Bahan-Bahan
¼ cawan mentega lembut
½ cawan mentega kacang
¾ cawan gula
½ telur
½ sudu besar susu
½ sudu kecil ekstrakt vanili
5/8 cawan tepung
3/8 sudu kecil baking soda
¼ sudu kecil baking powder
1/8 sudu kecil garam
Cara-Cara
1. Kacau mentega, mentega kacang, dan gula sekali sampai
rata-rata.
2. Masukkan telur, susu, dan ekstrakt vanili dan kacau rata.
3. Masukkan tepung, baking soda, baking powder, dan garam
dan kacau sampai dicampur je.
4. Ambil sedikit adunan/1 sudu kecil dan dibulat2kan (Saya
suka tekan ke bawa biskut tu sedikit).
5. Susun di atas dulung pembakar (jangan griskan dulung
pembakar, ya).
6. Bakar pada suhu 176C selama 10-12 minit.
7. Keluarkan dari ketuhar bila biskut2 nampak emas di
sekitar tepi (golden around the edges?).
Kalau anda tengok biskut2, mungkin anda fikir biskut2 itu belum siap,
tetapi itu lah rahsia biskut yang kenyal. Simpan biskut2 di atas dulung
pembakar 1-2 minit lagi. Bila buat ni,
biskut habis baker di atas dulung pembakar itu.
Kemudian, memindahkan biskut2 ke ‘cooling rack’ (rak penyejuk?/ rak dawai?)
dan biar sejuk sepenuhnya.