Monday, August 13, 2012

Biskut Mentega Kacang yang Lembut dan Kenyal


Dari: Your Everyday Home Cook

59 keping

Bahan-Bahan

¼ cawan mentega lembut
½ cawan mentega kacang
¾ cawan gula
½ telur
½ sudu besar susu
½ sudu kecil ekstrakt vanili
5/8 cawan tepung
3/8 sudu kecil baking soda
¼ sudu kecil baking powder
1/8 sudu kecil garam

Cara-Cara

1. Kacau mentega, mentega kacang, dan gula sekali sampai rata-rata.
2. Masukkan telur, susu, dan ekstrakt vanili dan kacau rata.
3. Masukkan tepung, baking soda, baking powder, dan garam dan kacau sampai dicampur je.
4. Ambil sedikit adunan/1 sudu kecil dan dibulat2kan (Saya suka tekan ke bawa biskut tu sedikit). 
5. Susun di atas dulung pembakar (jangan griskan dulung pembakar, ya).
6. Bakar pada suhu 176C selama 10-12 minit.
7. Keluarkan dari ketuhar bila biskut2 nampak emas di sekitar tepi (golden around the edges?).  Kalau anda tengok biskut2, mungkin anda fikir biskut2 itu belum siap, tetapi itu lah rahsia biskut yang kenyal. Simpan biskut2 di atas dulung pembakar 1-2 minit lagi.  Bila buat ni, biskut habis baker di atas dulung pembakar itu.  Kemudian, memindahkan biskut2 ke ‘cooling rack’ (rak penyejuk?/ rak dawai?) dan biar sejuk sepenuhnya.